Myslíme to s prevencí diabetu 2. typu vážně?

14. srpna 2012 v 12:24 |  Štěpán Svačina
Počet diabetiků se zvyšuje stále nejen ve světě, ale i u nás. Přitom možnosti prevence zejména diabetu 2. typu jsou známé. Je to především pohyb, dietní opatření a možnosti farmakoterapie. Metformin a orlistat snižují výskyt diabetu až o 30% a pioglitazon dokonce o 80 %. To, že se farmakoterapie málo používá, lze pochopit. Pojišťovna si logicky řekne, když se to dá zvládnout dietou a pohybem, proč platit prevenci farmaky.


Skoro každý diabetik, když se dozví, že má cukrovku, odpoví: " Jak jsem mohl dostat cukrovku, když nejím sladké". Podobně prakticky každý občan na otázku, jak předcházet cukrovce odpoví " nejíst sladké". A v tom je skutečně největší problém, na základní či střední škole se žáci učí, kolik má který brouček nožiček, ale o příčinách nemocí se dozví minimálně.


Nyní se zdálo, že by se situace mohla zlepšit. Publikace "Výchova ke zdravému životnímu stylu" pro vyšší stupeň základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnasií vypadá na první pohled velmi dobře. Má hezké obrázky, hezké kontrolní otázky a hezká schémata. Didakticky je knížka určitě lepší než většina edukačních materiálů, které rozdáváme pacientům. Psali ji skutečně 4 zkušení psychologové a učitelé. Mezi autory ani recenzenty nebyl ale žádný lékař. A tomu situace odpovídá. Z medicínského hlediska je snad správně jen kapitola o toxikomaniích. O prevenci a vzniku aterosklerózy , nádorů i diabetu zde není buď nic, nebo jsou zde nesmysly. A kniha se ve výuce opravdu používá. Lituji děti, pokud se musí učit zpaměti nesmyslná a nepravdivá schémata. Tam, kde mohla prevence cukrovky začít, tak bohužel nezačala.


Situace se snad lepší u lékařů. Praktičtí lékaři vydali doporučené postupy pro prediabetes a pryč je doba, kdy lékař pacientovi řekl "Vy cukrovku ještě nemáte, není třeba nic dělat, jen přijďte na kontrolu třeba za rok či dva". Dnes víme, že prediabetes přináší stejná rizika pro cévy srdce a jako opravdový diabetes a riziko vzniku nádorů je jen mírně nižší než u opravdové cukrovky 2. typu a významně vyšší než při normální glykemii. Prediabetes je definovaný jako glykémie 5,6 - 6,9 mmol/l, glykovaný hemoglobin 3,8 - 4,7 % nebo porušená glukózová tolerance při vyšetření glykemické křivky. Pro diagnózu stačí jeden patologický nález z uvedených 3 kriterií.

Prediabetes je nemoc a je třeba ji intenzivně léčit a nikoli objednat pacienta za rok. Ideální pak je, pokud občan ví, že z dietních faktorů vyvolávají cukrovku především druhotně zpracovaná masa (uzeniny, fastfoody, paštiky, mletá masa) a riziko naopak mírně snižují rostlinné oleje, káva, ořechy a zejména dostatek pohybu. O dietě u prediabetu by dnes měl umět pacienta poučit každý nutriční terapeut. Je chyba, že si bohužel mnoho pacientů myslí, že káva je škodlivá a málo se ví, že snižuje výskyt cukrovky i nádorů. Podobně je chyba, pokud se prediabetici dietně nevzdělávají a čeká se na diagnózu diabetu. Je důležité, aby opatření byla kontinuální. Dieta diabetika by měla být prakticky stejná jako u prediabetika. Nedávno vyšlo najevo, že např. ořechy působí stejně. Vezme-li si diabetik ke každému jídlu za závěr hrst ořechů glykovaný hemoglobin signifikantně klesne. Edukací o prevenci diabetu a prediabetu lze docílit snížení nákladů na léčbu komplikací cukrovky - infarktu, mozkových příhod, nádorů, potřebnou dialýzu, a to mnohem více než samotnou léčbou již vzniklého diabetu. Pokud to s prevencí diabetu myslíme vážně, tak je třeba opravdu začít už u učebnic pro základní školy.

Profesor Štěpán Svačina
Přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Věnuje se metabolickým onemocněním, diabetologii a obezitologii.
Autore je také blogerem na http://www.diablog.rok1.cz/



Chcete také blog jako Zdena Lacková? Založte si jej zdarma zde!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama